Exacto. Terveisiä vaan kaikille Limasta, Perun pääkaupungista tämän blogin muodossa. Meikäläinen on tosiaan Rankamon Oskari ja kun vaihdon jälkeen tulee tehtyä paluu TSE:hen niin vuosikurssi on jo muuttunut 5:seksi. Pistetään kuitenkin siis seuraavassa tulemaan pienimuotoista raporttia Etelä-Amerikan kuulumisista!
 
Piti tosiaan ihan blogia varten tarkistaa mikä on Suomen ja Perun välinen etäisyys maantieteellisesti. Lukemaksi muodostui Turun ja Liman välillä vaatimattomat 11 693 kilometriä. Välimatka ei ole pitkä pelkästään maantieteellisesti vaan kaksi maata ja kaksi kaupunkia eroavat toisistaan myos kulttuuriltaan, kooltaan ja tavoiltaan valtavasti. Minun vaihtoni alkoi täällä maaliskuun alussa, jolloin me (lähinnä Euroopasta tulleet) vaihto-opiskelijat aloitimme 3 viikon Espanjan kielen intensiivikurssilla. Mukana menossa on alusta asti toki ollut osalle lukijoistakin tuttu toinen TSE:lainen Aino Aho! Varsinaiset aineopinnot Yliopistolla alkoivat huhtikuun alussa ja parin viikon päästä pitäisi jo jotain kirjoittaa paperillekin mid-term examsien muodossa.
 
Kirjoitetaan vain pari juttua opiskelusta ja keskitytään enemmän siihen mitä muuta vaihdolla on tarjoittavana. Yliopiston kampus tarjoaa todella hulppeat puitteet opiskelulle. Loytyy suihkulähdettä, palmuja ja nättiä arkkitehtuuria. Maassa maan tavalla ja kampusalue on kuitenkin suljettu ulkopuolisilta ja sitä ymparöi muurit. Monta kertaa on kuitenkin tuntunut, että opiskelu on enemmän koulumaista täällä ja opiskelijoille annetaan huomattavasti vähemmän vapauden mahdollisuuksia kuin Suomessa. Tämä ilmenee ”pistokokeiden” suurella määrallä ja professoreiden opettajamaisella asenteella. Käyn kaksi kurssia espanjaksi ja kaksi kurssia englanniksi. Luonnnollisesti kieli asettaa haasteita (ei vaikeuksia), mutta kurssitkin ovat todella hyvä mahdollisuus kehittää kielitaitoa. Pointsit menevat kuitenkin professoreille, sillä suurimmalla osalla heistä on todella ystävällinen lähestymistapa vaihto-opiskelijoita kohtaan. Jotain vähan erilaista piti keksia opiskelunkin suhteen ja täten tuli lähdettyä opiskelija-edustajaksi yhdellä kurssilla. Tämä tarkoittaa sitä, etta pitäisi esimerkiksi jossain vaiheessa lukukautta osallistua opiskelun kehittamispalavereihin henkilokunnan kanssa. Katsotaan mitä siitä tulee.. 😀 Jo täälla sloganiksi muodostuneella ”Give something back to the community” asenteella siis mennään.
 
On kuitenkin myönnettävä, että pääasiallinen motivaatio täälla oloon ei kuitenkaan ole opiskelussa vaan kokemuksissa, kulttuurin tutustumisessa ja ennen kaikkea kielen paremmassa hallinnassa. Jokaisessa edellämainitussa kokemus on tähän mennessä ollut loistava! Ainon kanssa asutaan samassa opiskelija-asuntolassa noin 15 muun vaihtarin kanssa, jotka tulevat pääasiassa ympäri Eurooppaa. Tämä on ollut todella hyvä asumisjärjestely. Yhteishenki talossa on loistava ja kaikki tulevat todella hyvin juttuun toistensa kanssa. Minulta löytyy melko tilava huone omalla kylpyhuoneella. Asuntomme on Mirafloresin kaupunginosassa, jota pidetään yhtenä kaupungin parhaista – ellei parhaimpana.  Asunnolta pääsee myos kävelemään 5 minuutissa meren äärelle, josta avautuukin jylhän kallion huipulta upeat maisemat Tyynelle valtamerelle. Voin kertoa että ei huonot lenkkimaisemat! Yliopisto on hieman eripuolella kaupunkia kuin meidän asunto. Taksilla pääsee parhaimmillaan 15 minuutissa, bussilla saattaa huonoimmillaan mennä 1 tunti ja 45 minuuttia. Kyllä.. Lima on 10 miljoonan ihmisen kaupunki ja julkinen liikenne on vaihtelevalla tasolla. Hintataso täällä on Suomea halvempi, mutta ei ehkä niin paljon halvempi kuin olisi olettanut. Oma alueemme on sitä rikkainta aluetta ja tämä näkyy myos ihan peruselintarvikkeiden hinnassa. Jotkut asiat taas ovat todella halpoja kuten edellämainitut taksit. Kuitenkin todennaköisesti halvemmaksi täällä vaihto muodostuu kuin Euroopassa. Tietysti hieman huomioonottaen matkustamisen määrän sekä lennot tänne ja takaisin. 
 
Perulla ja Etela-Amerikalla onkin rutkasti tarjottavaa reissaamiseen suhteen. Tällä hetkella Perun lisaksi on tullut käytyä Ecuadorissa ja Boliviassa. Ecuadorissa vaihtoporukan kanssa ja Boliviassa faijan ja kahden isobroidin kanssa, jotka olivat reissaamassa Etela-Amerikkaa samanaikaisesti. Perheen kanssa tuli käytyä tsekkaamassa myos se Perun tunnetuin maamerkki eli Machu Picchu. Edellä mainittujen lisäksi on mm. käyty aavikkosafarilla Huacachinassa ja lennetty tunnettujen Nazca Linesin yli. Mahdolisella tavoitelistalla reissaamisen suhteen löytyy vielä vähintään Kolumbia, Amazonin sademetsät ja sokerina pohjalla Kuuba. Reissaaminen on todellakin opettanut ja ennenkaikkea auttanut arvostamaan niitä asioita mitkä Suomessa on älyttoman hyvin. Peru on kehittyvä talous ja se näkyy. Tästä huolimatta ihmiset ovat yleisesti ottaen todella ystävällisiä sinua kohtaan ja kombolla ripaus espanjaa ja pilke silmäkulmassa pärjää ongelmitta lähes missä tahansa. Muutaman ystävän puhelimen varastamista lukuunottamatta en ole myöskään kokenut tai nähnyt yhtaan uhkaavaa tilannetta vaihdon aikana. Usein ihmiset valittelevat, että paikallisiin on vaikea tutustua vaihdon aikana mutta minulla on toisenlaisia kokemuksia täältä. On ollut mukavaa tutustua kymmeniin paikallisiin opiskelijoihin ja myos tyossä käyviin ihmisiin. Avoimella ja positiivisella asenteella täälla on mahdollisuus tehdä hyviä ystaviä aivan yhta hyvin Perulaisista kuin vaihto-opiskelijoistakin. 
 
Miksi siis Peruun? Tämä tuntuu helpolta kysymykseltä. Oman näkemukseni mukaan on älyttoman rikastuttavaa elämänkokemuksen kannalta lähteä vaihtoon paikkaan, joka on täysin erilainen ja uusi ympäristö. Tämä antaa mahdollisuuden sopeutua täysin uudenlaiseen kulttuuriin, joka takuuvarmasti kasvattaa. Peru ja Lima tarjoaa ystävällisen ja rikkaan kulttuurin, hyvän ilmaston, meren, loistavan ympäristön oppia espanjaa ja monipuoliset reissaamismahdollisuudet. Täten voin suositella Perua vaihtokohteena aivan jokaiselle! Miksi sitä ei hieman haastaisi itseään ja lähtisi esimerkiksi Euroopan ja englantia puhuvan maailman ulkopuolelle, jos tähän tarjoutuu mahdollisuus? We only got one life so better make the best of it 🙂
 
Ecuadorin sademetsässa koskenlaskua ja kalliokiipeilyä. Paikallisjoukkueen fanikatsomon keskellä huutamassa kannatuslauluja 50 000 ihmisen stadionilla. Veneellä katsastamassa satojen merileijonien asuttamaa rantaa. Lentämässa Nazca Linesien yli pienkoneella. Sandboardingia aavikkosafarilla. Mönkijoilla ajelua kauniissa Perun vuoristomaisemassa. Vaeltamassa Titicaca Järvellä – maailman korkeimmalla olevassa järvessä. Kiipeämässä Machu Picchun huipulle ja silittämässä laamoja samassa paikassa. Antamassa TV-haastattelua Perun kansallistelevisioon. Surffausta Tyynessa-valtameressä. Nauttimassa auringonlaskusta kauniilla Ecuadorilaisella rannalla. Paikallisia kotibileitä asunnoissa, joiden rinnalla Hirvensalo ja Westend kalpenee. Esto es Peru / Tämä on Peru.
 
Saludos y hasta proximo vez!
 
Osku
Televisiohaastattelussa Perun TV:ta varten ennen Allianza Liman jalkapallo-ottelua.

Televisiohaastattelussa Perun TV:ta varten ennen Allianza Liman jalkapallo-ottelua.

 

 

 

 

 

 

 

Surffihommia Mirafloresin rannalla, Lima.

Surffihommia Mirafloresin rannalla, Lima.

 

 

 

 

 

 

 

Paikka, joka saa todella tuntemaan itsensa pieneltä. Machu Picchu asianmukaisessa varustuksessa.

Paikka, joka saa todella tuntemaan itsensa pieneltä. Machu Picchu asianmukaisessa varustuksessa.

 

 

 

 

 

 

 

Kampuksella Espanjan kurssin porukan kanssa.

Kampuksella Espanjan kurssin porukan kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baños - Ecuador.

Baños – Ecuador.