Wiiniklubin huhtikuun avasi komeasti Spring & Port Wine pääsiäislomaa edeltävänä tiistaina 3.4. Kun verkkoja viskeltiin myös muiden tieteenharjoittajien suuntaan, saatiin Parkille loppujen lopuksi jopa 24 maistelijaa. Portteja meille saapuivat esittelemään suoraan Helsingistä Interbrandsin Jukka Panttila sekä Juho Lokka.
Jukka kertoi aluksi hieman portviinien taustaa ja historiaa. Kurkkua alkoi kuitenkin jo havainnollistavista kartoista huolimatta kuivata, ja kuin tilauksesta aloitimme maistelun ensimmäisestä portista. Perinteisestä kaavasta poiketen viinejä ei maisteltu tällä kertaa sokkona, sillä porttien omaleimaisuuden vuoksi koettiin paremmaksi vaihtoehdoksi paljastaa laadut saman tein. Kaikki maisteluun valikoituneet portit olivat Interbrandsin edustaman Graham’s talon viinejä. Ensimmäisenä lasiin kaadettiin hieman viilennettynä tammitynnyrikypsytyksestä värinsä saanutta pähkinänruskeaa The Tawnya. Jukka kuvaili Tawnya kesäiseksi, kun se tarjotaan nimenomaan viilennettynä. Pienessä mielessäni vertaus kesään ei tuntunut kovin osuvalta, mutta edettyämme muihin laatuihin huomasin jo suunnittelevani kesän illanistujaisiin aperitiiviksi viilennettyä Tawnya, mmm…
Sitten siiryttiin Rubyihin. Kakkoslasista löytyi Late Bottled Vintage Port, joka jäi pisteidenlaskussa jumbosijalle. Kolmantena vuorossa oli Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2000, jota oli kypsytetty ensin tynnyrissä 4v ja siihen päälle pullossa 4v. Neljäs port, Graham’s Crusted Port, koettiin erittäin lämmittäväksi ja muita vahvemmaksi (vaikkakin nyrkkisääntönä portviineistä voi todeta: alkoholipitoisuus 20 % ja sokeria 100g). Viimeisenä muttei vähäisimpänä maistoimme Quinta dos Malvedos 2002 Vintage Portia, joka on valmistettu pelkästään Malvedosin tarhan rypäleistä.
Makulautaselle oli valittu porteille sopivia seuralaisia: sinihomejuustoa, goudaa, parmesaania, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä sekä luonnollisesti tummaa suklaata. Portteihin yhdistettynä löytyikin mielenkiintoisia, hyvin ja huonommin toimivia makuyhdistelmiä.
Asiantuntijoille esitettiin runsaasti todella hyviä kysymyksiä. Wiiniklubilaisia selvästi kiehtoi ja kiinnosti porttien maailma. Lisäkysymysten myötä opimme muun muassa porttien säilyvyydestä, dekantoinnista, ”facelift yrityksistä” jne. Ilta huipentui arvontaan, jossa onnetar suosi Joonas Häkkistä. Hän voitti Alkoon aivan äskettäin rantautuneen uutuuden, Graham’s Natura Reserve Port –pullon. Hyvien tapojen mukaisesti (tai muiden painostuksesta) Joonas korkkasi voittonsa lähes välittömästi, ja pääsimme kaikki maistamaan vielä luomuporttia.
Joko kaduttaa, ettet itse ollut mukana? Lisätään vettä myllyyn – ilta ei loppunut vielä tähän. Jukka kaivoi hartaudella esiin pahviin käärityn pullon, jonka sisällön hän dekantoi erityisen huolella ja kaatoi mukanaan tuomaansa kristallikarahviin. Ihmettelimme laseissamme kelluvaa bonuskaatoa, ja arvailuja sen laadusta lenteli ilmassa. Värin perusteella monet epäilivät sen olevan jotakin Tawnya, mutta kyseessä oli kuitenkin Ruby. Lopulta Jukka otti esiin pullosta jo irronneen ajan patinoiman etiketin. ”Graham’s 1966 Vintage Port”. Suomessa on saatavana enää muutamia pulloja tuota vuosikertaporttia, ja Jukka halusi jakaa tämän harvinaisen herkun Wiiniklubilaisten kanssa. Häkeltyneinä ja otettuina moisesta kunniasta maistelimme haltioituneina tuota vuosikymmenten kypsyttämää porttia.
Ilta onnistui todella hyvin, ja oli mukavaa saada osallistujilta erittäin positiivista palautetta. Kaunis kiitos vielä kerran Interbrandsin vieraille!
Nimim. Kesä + Tawny + tonic water + jäitä
Latest Comments