Turun KY:n edustajisto on päättänyt budjetin hyväksymisen
yhteydessä, että ylioppilaskunnan jäsenmaksu kaudella 2008-2009 on 92 euroa.
Tästä summasta YTHS:n osuus on 38 euroa ja TuKY:n osuus 54 euroa.
YTHS:n maksussa on korotusta edelliseen kauteen verrattuna 3
euroa ja TuKY:n maksussa 5 euroa. TuKY:n jäsenmaksun taustalla on muun muassa
SYL:n maksujen nouseminen viime vuosina, joiden aikana ylioppilaskunnan
jäsenmaksu on pysynyt samana. Lisäksi paineita jäsenmaksun nostolle aiheuttivat
kohonneet henkilöstökustannukset sekä
Parkinkadun kiinteistön menot.
Toivottavasti tuo maksu muutettaisiin pian jo vapaaehtoiseksi. Ihan älytöntä maksaa palveluista, joita harvemmin käyttää noinkin suuria summia. Aika lainvastaista toimintaa pakottaa ihmiset ylioppilaskunnan jäseniksi, jos ei edes haluaisi kuulua siihen.
Monen mielestä tämä on perustuslain vastaista. Tarkoitin siis sitä, että onko tätä ikinä testattu missään. Laissahan lukee myös, että minkään lain ei tule olla ristiriidassa perustuslain kanssa.
Eikös kaksoistutkintoa tekevät kuitenkin maksa vain toisen yliopiston ylioppilaskunnalle? Ja vielä hieman ihmetyttää tuo ”en käytä palveluita”. Ylioppilaskunnan palveluihin kun kuuluu paljon muutakin kuin ne bileet. Ja iso osa on taustavaikuttamista opiskelijoiden hyväksi, monia palveluista olisi tosi vaikea rajoittaa vain tietyille jäsenille, joten jos maksu olisi vapaaehtoinen, lopulta maksavat maksaisivat muidenkin palvelut. Ja jos esimerkiksi junalla tai bussilla kulkee yhtään useammin, niin saahan maksun jo siinä takaisin.
Siis tästä maksustahan kitistään kun ei ymmärretä mitä se tuo. Sillä maksetuilla palveluilla turvataan meidän etuja ja oikeuksia. Noi kitinät pitää vain jättää omaan arvoonsa.
Ylioppilaskuntien automaatiojäsenyydestä on keskusteltu jo pitkään. Automaatiojäsenyys on kirjattu yliopistolakiin. Perustuslain vastaisena automaatiojäsenyyttä ei pidetä, sillä ylioppilaskuntaa ei voida pitää yhdistyslain alaisena yhdistyksenä, vaan lainsäädäntötoimin järjestettynä julkisoikeudellisena yhteisönä, joka siten jää yhdistyslain soveltamisen ulkopuolelle (Juha Viertolan lisensiaattityöstä, 2006).
Harva opiskelija ei käytä mitään ylioppilaskunnan jäsenmaksun mahdollistamaa palvelua. Jäsenmaksusta menee suoraan YTHS:lle 38e, mikä takaa jokaiselle opiskelijalle halvan ja toimivan terveydenhuollon. Tärkein ylioppilaskuntien olemassaolon syy on opiskelijoiden edunvalvonta, joka ei kuitenkaan aina näy suoraan opiskelijalle. Ilman tätä edunvalvontaa ei olisi esimerkiksi tenttikarhua, tenttiarkistoa, kirjaston lukusalikappaleita tai sähköisiä graduja. Ylioppilaskunnat hoitavat myös kansallista edunvalvontaa ja yhteisellä vaikutustyöllä ja Nouse Jo –kampanjalla saatiin viime vuonna aikaan opintorahan sekä tulorajojen korotukset.
Mitä tulee kahta tutkintoa tekeviin, niin jos opiskelija suorittaa tuplatutkintoa kahdessa turkulaisessa yliopistossa, ei hänen tarvitse maksaa ylioppilaskuntamaksua kahteen kertaan. Jos toinen yliopisto sijaitsee muualla, täytyy jäsenmaksu maksaa molempiin ylioppilaskuntiin, mutta YTHS-osuuden saa palautuksena toisesta maksusta takaisin.
heyeu, montakos mäyristä moisella hinnalla saa?? hei haloo! kenen hanuriin me nyt kaktusta työnnetään?? Minä vaan kysyn.!
no kyllä minulle tuo 92 euroa on aika suuri summa. sillä saisi n. 5 lavallista lonkeroa tai 15 litraa kirkasta viinaa virosta, kaljaa varmasti enemmänkin. ja tuollaisella juomamäärällähän vetää läpi melkein koko vuoden opiskelijakemut. eli minä ainakin vastustan henkeen ja vereen tuollaista vasemmistohenkistä pakkomaksujärjestelmää.
Onkohan toi maksu nyt kuitenkaan sellainen asia jonka vastustuksen takia kuolla kannattaa
niin jaa että se viina on niin paljon parempi sijoituskohde ku vaikka hyvät opiskeluolot ja se yths? tollasilla viinamäärillä vielä saattaapi ythsn palveluitaki pidemmän päälle tarvita…
Parilla pidemmällä juna/bussimatkalla, yhdellä kipeellä hampaalla ja safkoilla Montussa on yokuntamaksu aika nopeesti kuitattu! Lisäks päälle tulee muut alennukset, halpa kirjakauppa, bileet ym. toiminta…enpä valita =)
kyllä niitä juna- ja dösäalennuksia saisi muutenkin. en ole vielä kuullut yhdestäkään opinahjosta, jonka tiskiltä ei voisi opiskelija hakea allekirjoitusta siihen VR:n tai jonkun matkahuollon lappuun opiskelija-alennuksia varten. ruokailusta taas maksaisin mielummin täyden hinnan, sillä se luultavasti tarkoittaisi myös parempilaatuista syötävää. ja se taas ei ole millään tavalla kytköksissä ylioppilaskuntamaksuihin, koska kyllä niitä Amicoita löytyy sellaisistakin kouluista, joiden yo-kuntamaksu ei ole pakollinen. ja vaikka tuo alennus poistuisikin, voisivat ihmiset kuitenkin käydä esim. Assarilla. ei varmaan ketään haittaa päivittäinen muutaman kymmenen metrin matka. bileet taas voitaisiin rahoittaa tavallisilla sisäänpääsymaksuilla tai siirtää suosiolla jonnekin yleisiin baareihin yms.
ja mitä tuohon viinamäärään tulee, niin se vaan kuvastaa anonyymin esittämää väittämää, että tuolla summalla ei saisi kuin muutaman mäyräkoiran. kyllä minustakin tuollainen määrä viinaa kuulostaa paljon paremmalta vaihtoehdota, saan sitä kautta varmasti enemmän kuin väkisin väännetyissä kuntalaispippaloissa.
senpä vuoksi ehdottaisin, että jokainen maksaisi mielummin osallistumisistaan pippaloihin erikseen, eikä varoja kerättäisi kaikilta tasaisesti, jos palveluja ei kuitenkaan käytä. peruspalvelut voi toki taata joistain yrityssuhteista saatavilla varoilla, mutta ihan turha rankaista ihmisiä, jotka eivät yo-kunnasta mitenkään hyödy.
Eipä varmaan meidänkään opinahjon tiskiltä saa sitä vr ja matkahuolto -lappua ilman että on läsnä oleva ja ilman että on maksanut yo-kunnan jäsenmaksun ei voi ilmoittautua läsnä olevaksi. Ruokailusta maksatkin täyden hinnan sillä KELA maksaa osuuden ruoastasi. Vaikka opiskelijaravintoloita löytyykin muualtakin kuin yliopistojen ja korkeakoulujen tiloista ei sitä alennusta silti saisi ilman opiskelijaliikkeen tekemää vaikutustyötä. Eli ei taida auttaa 10 metrin kävely ruoan hintaan..saati sitten laatuun.
Jos koet ettet yo-kunnasta mitenkään hyödy, se on ikävää. Tosin tässäkin tapauksessa rankaisun kokee saavan se, joka ei yo-kunnasta mitään tiedä.
Aloin lukemaan näitä kirjoituksia pieni virne huulillani sillä tiesin jokavuotisen saman rumban alkavan, mutta tämän yllä olevan tekstin kohdalla meni hermot!
Ettekö te ymmärrä, ettei sillä koulun allekirjoittamalla todistuksella olisi mitään virkaa sen enempää kuin opiskelijakortillakaan ELLEI JOKU OLISI SOPINUT TÄSTÄ OPISKELIJA-ALENNUKSESTA VR:N KANSSA ETUKÄTEEN!!!! Kaikki nämä matkustusalennukset tms. on tehnyt mahdolliseksi kansallinen opiskelijoiden edunvalvonta ja siitä te maksatte. On ihan sama millä sen opiskelijastatuksen osoittaa, mutta ellei SYL, SAMOK ja SLL olisi tehneet aikoinaan sopimuksia, ei alennuksia olisi olemassa.
Maksat ruokailusta vähemmän, koska etujamme on ajettu niin, että KELA maksaa sen noin 2,35€ yli menevän osuuden. Ja tuosta kirjoituksesta voisi päätellä että kirjoittaja luulee, että kaikissa yliopistoissa ei ole ylioppilaskuntamaksua, mutta kyllähän niissä toki on. Monialayliopistoissa oman tiedekunnan opiskelijajärjestöön liittyminen tosin on vapaaehtoista. Lisäksi kirjoittaja luulee voivansa marssia ”sellaiseen kouluun jossa yo-kuntamaksu ei ole pakollinen” ja syödä opiskelijahintaista ruokaa –ei se toimi ellei ole opiskelija JA jäsen sellaisessa tahossa, joka sen etuuden sinne ravintolaan on sopinut. Ihan loogista eikö?
Se sitten on ihan keskustelun arvoinen juttu halutaanko ylioppilaskunnan bileet siirtää baareihin. Mutta entäs kaikki muut tapahtumat, siirrettäisiinkö nekin sitten baariin, tai kenties ulos? Itse olen valtavan ylpeä siitä, että meillä on tila nimeltä Parkki, joka on kuntalaisten oma.
Se että kirjoittaja ehdottaa ”peruspalveluiden” rahoittamista yrityssuhteiden avulla on myös melko ongelmallista –kukas ne yrityssuhteet alun perin hoitaa joista se toiminta rahoitetaan? Arvaan jo että kirjoittajan vastaus on että niillä yrityssuhteilla… Kehotan menemään Patrialle (joka on ylioppilaskunnan toimisto ellei kirjoittaja tiedä sitäkään) ja pyytämään näkemään ylioppilaskunnan budjettia. Siinä voit sitten miettiä miten se kaikki järjestetään uudelleen –yrityssuhdevaroin. Asiallisia neuvoja varmasti esim. ylioppilaskunnan hallitus ottaa ilolla vastaan, mutta tällaista palstoilla kitinää ei tarvitse sietää.
Kovin vaan lukiossa ja joka amksta homma toimii juuri niin kuin toisessa edellisessä kerrottiin. Ei VRää kiinnosta jäsenyys esimerkiksi yo-kunnassa, vaan se, että olet opiskelija statukseltasi. Meillä se ilmnenee niin, että kun maksat yo-kuntamaksun, olet rekisteröitynyt opiskelijaksi. Jos yo-kuntaan/vastavaan ei esim amkssa kuulu, ei em. ole mikään ongelma. Opintotoimistolle ilmoittaudut läsnäolevaksi, hakupaperit vrn korttia varten, sekä kelan ateriatukilappu kouraan. Helppoa kuin heinän teko.
Muistaako kukaan edes kuinka paljon toi maksu oli viime vuonna..?
Viime vuonna maksu oli 84€. Meidän yokuntamme maksu on noin maan keskitasoa.
Muistakaa myös YTHS. Toki ylioppilaskunnan jäsenmaksusta suuri osa menee YTHS:lle suoraan. Kuitenkin koko YTHS:ää ei olisi ilman ylioppilaskuntia, jotka tekevät työtä sen palveluiden toimivuuden, ajantasaisuuden yms. puolesta. Lisäksi Turussa ei tarvitse opiskelijan maksaa terveyskeskuksen päivystysmaksuja (en tiedä koskeeko myös AMK) mutta näin ei ole missään muualla Suomessa. Kiitos ahkerien yo-kuntatoimijoiden meillä tämä etuus on (ja kyllä, tarvitsen terveyskeskusta mm. silloin kun YTHS ei ole auki tai kun jonot ovat sinne liian pitkät)
Lisäksi opiskelijana saa alennuksia monesta paikkaa ja jotkut hyväksyvät vain SYL:n opiskelijakortit! Olisi kyllä kiva testata mistä kaikesta jää paitsi jos yo-kunta maksua ei olisi. Varmaankin moni tulisi yllättymään.
itse taas haastan kaikki testaamaan seuraavan kuukauden aikana, että mitä kaikenlaista hyötyä jäsenyydestä saa…? ei tule minulle vaan mieleen tämän kevään aikana kuin yksi ja ainoa lääkärikäynti, eikä sekään ollut yths:llä. alennuksia harvemmin tippuu juuri mistään, ja jos saa, niin nekin on yleensä saanut vakuuttamalla olevansa opiskelija, eikä tuolloin ole tarvinnut edes korttia näyttää.
YHTS on toki kiva etu, mutta ainakin itse, kuten varmasti aika moni muukin varsinkin vanhemmista vuosikursseista, on työterveyshuollon piirissä. Lisäksi noita sairausvakuutuksia vai mikälie on niin monella, että saa ainakin itse usein arpoa minkä kautta menisi lääkärille, silloin kun sitä kerran tai kaks vuodessa sattuu tarvitteen.
YHTS on ns. halpa vakuutus. On teillä kotivakuutuksetkin koko summalle ja matkavakuutukset, vaikka harvemman koti on koskaan palanut. Sairausvakuutuksen olen ainakin itse jättänyt maksamatta, kun YHTS arpoo samat testit ja tulokset pienemmällä potilla.Invalidiriskin kannan sitten itse.
Suhteellisen naivia haastaa ihmisiä testaamaan koko vuodelle kuuluvaa maksua yhden kuukauden otoksella. Kesällä voi reissata enemmän tai vähemmän junalla, mutta useimmille kalliit kotiseutumatkat osuvat talvikuukausille, eikä niinkään kesälle.
Itse näen tämän kertapaukun hyvien palveluiden takauksena koko vuodelle. Valmistumisen jälkeen maksaisin ilomielin sen 90€ samoista eduista. Kalliiksi tulee elämä ilman tuota korttia. Puhumattakaan muista eduista.
Myös SEFEn palvelut ja edut, kuten ilmainen kauppalehti ja muut lehtiedut, työsuhdelakimiespalvelut, edunvalvonta, palkkaneuvonta, urapalvelut ja -neuvonta, alennukset, työelämäoppaat jne. ovat ylioppilaskunnan jäsenyyden piiriin kuuluvia etuja, sillä SEFEen kuulutaan ylioppilaskunnan kautta.
SEFEn opiskelijajäsenyys on kuitenkin ilmaista, eli ylioppilaskunnan jäsenmaksusta ei mene senttiäkään SEFElle.
Meinaatko että SEFE hylkäisi opiskelijat jos ylioppilaskuntaa ei olisi välissä? Ihan hyvin nämä jo mainitut joukkoliikenteen ym. opiskelija-alennukset toimii AMK:issa ilman mitään vuosimaksuja..
On se kiva seurata tätä jokavuotista kitinää pikkuasioista. Ihan turha tulla mussuttamaan, etteikö muka varaa olis tota maksaa.
Oma ylioppilaskuntamme on vielä tähän mennessä varsin hyvin keskittynyt omasta mielestä koulun opiskelijoiden asian ajamiseen, ja hyvä niin. Siinä vaiheessa jos noita rahoja alettaisiin merkittävästi kylvämään sinne sun tänne (vrt. HYY kehitysapu) voisi tuota maksua olla vaikeampi perustella. Joku tarkkaavaisempi voi tässä kohtaa ehkä valistaa allekirjoittanutta, mikäli olen ihan väärässä. Siis TuKYn toiminnasta.
Tolla edellämainitulla on myös selkeä yhteys siihen, onko ylioppilaskunnan pakkojäsenyys perustuslain vastaista vai ei. Vaikka täälläkin, jotkut toitottavat pakkojäsenyyden perustuslainvastaisuuden puolesta, ei asia ole mitenkään yksiselitteinen, vaan kulminoituu juuri tuohon julkisyhteisö/yhdistys. Tässä voisi lähettää viestin ”suutari pysyköön lestissään”.
Taitaa onneksi olla äänekäs vähemmistö, kun pakkojäsenyyden poistamista kannattaa. Niistäkin varmaan moni toivoo silti pääsevänsä vapaamatkustajana.
Pakko vielä vääntää rautalangasta että vaikka nyt jokainen opiskelija saa opinahjostaan riippumatta alennuksen bussissa ja junassa ja syödä puoli-ilmaiseksi opiskelijaruokaloissa, näitä etuja ei ole aina ollut ja niiden olemassa olo on ylioppilaskuntien/ylioppilasliikkeen ansiota. Jos ylioppilaskunnat lopettaisivat edunvalvonnan, ei se ehkä näkyisi tällaisissa etuuksissa lyhyemmällä tähtäimellä mutta aivan varmasti muutamien vuosien sisällä tällaiset etuudet alkaisivat vähitellen loppua.
Kyl te ootte niin Hannuja kaikki!!!
elämä on.
huh, maksoin tuon koko stanan 92 erkkiä. Sinne meni olut jos toinenkin kankkulan kaivoon..
huh, maksoin tuon koko stanan 92 erkkiä. Sinne meni olut jos toinenkin kankkulan kaivoon..
Ei tunnu ainakaan mun varallisuudessa juuri miltään. Jäsenmaksu sais olla enemmänkin esim. 200 euroa, niin karsiutuis nää ainaiset ruikuttajat..
Näin on. Vielä parempi olis kun olis Suomessakin lukukausimaksut tyyliin 5000-10000€/lukukausi. Ei tarttis katella mitään köyhäilijöitä koulun käytävillä.
Pappa betalar…
Valitettava tosi asia on, että aina joku ruikuttaa jostakin.
Mielenkiintoista vaan, että maksu nousi 84eurosta 92euroon… ja toi nousu johtui hekilöstömenoista ja parkin kiinteistöstä…eli kyllä tässä vähän maksetaan turhasta. Palkkoja siis korotettu yo-kunnassa ja sitten parkin menoihin loput. Ja jos ei parkilla koskaan käy niin muiden biletystä siinä sitten kustannetaan..
niin tähän pitääkn vielä kommentoida että esim. sihteerien toimia on lopetettu joten siihenkin menee vähemmän rahaa
ja minä sanon että koko helvetin yliopisto ja etenkin kauppakorkea maksulliseksi suomessa. päästäänpähän samalla eroon näistä ruikuttavista duunarien lapsista, joilla ei ole rahaa. samalla ainakin oma motivaationi opiskelua kohtaani nousisi heti ihan eri tasolle jos maksaisin saamastani opetuksesta. 10-20k/lukuvuosi sanoisin.
kaikki biletys ja muu paska irralliseksi koulusta ja opiskelusta. eipähän tarvitsisi enää maksaa turhasta. jengi dokatkoon sen 90 virosta hakemillaan juomilla.
Ja näin keskustelu pyörähti jälleen ympäri. Tsempatkaas nyt!
Totta. Yhdistymisvapaus on pahassa ristiriidassa tämän maksun kanssa ja vihlaisee vielä enemmän niitä, jotka tekevät tuplatutkintoja eri yliopistoissa.
Toisaalta ulkomailta nähtynä, opiskelijamaksun vapaaehtoistaminen on tuhonnut käytännössä kaikki palvelut, ja yliopistot ovat käytännössä vapaasti määritelleet opiskelijoiden oikeudet, velvollisuudet ja muut sitoumukset. Ellei joku (opiskelijataho) joskus pakottaisi niitä tutkijoita olemaan reippaampia tekemään töitään, niin harva rehtori kävisi jokaista henkilökohtaisesti patistamassa tenttitarkastukseen tms. pikkuhommiin.
Vaikka ette ”mistään maksakaan”, niin opiskelijoiden tilanne ei olisi näinkään hyvä ilman näitä maksuja. Ja 10kk:n opiskelulle tuo tekee huimat 8€/kk.
Oho. Siis 9€/kk. Tän takia TKM oli pieni haaste.
Vittu, mitä juntteja tännekin kirjoittelee. Eiks nää saatanan nillittäjät tajua, että kaiken järjestetyn toiminnan lisäksi ne saa vuosittaiset opiskelija-alennukset junassa, dösässä, ruokalassa ja muualla sen takia, että ne on ylioppilaskunnan jäseniä. Siis EI siksi, että ne on opiskelijoita jossain koulussa, vaan siksi että ne on yo-kunnan jäseniä. Ihan sama vaikka se summa olisi 200 euroa vuodessa, se maksaisi silti itsensä takaisin jo pelkkinä alennuksina.
Pitäisköhän sun sitten vaihtaa ammattikorkeakouluun?
Jos puhutaan niistä eduista mitä ei voi rahassa konkreettisesti mitata niin omana opiskeluaikana ainakin olen huomannut paljon muutoksia koulussa, mitä yokunta on ajanut.. mm. ryhmätyötilat, Montun ruokailuun puuttuminen, opintokoordinaattori (ainakin jollain tasolla), yksittäisen opiskelijan etujen ajaminen, reilut pelisäännöt tutkinnonuudistukseen liittyvissä asioissa yms. eipä ole Amkilla samoja. Aika hyvissä hoivissa täällä koululla ollaan, suuri kiitos yokunnan. Lisäksi kaikki ne kaverit joita on saanut myös ILMAISISTA tapahtumista!!! Mutta mihin on järjestelyissä mennyt rahaa.. ja tässä oli vain muutama asia mikä tuli päällimmäisenä mieleen.
Melko kallista.
Onko tätä pakkojäsenyyttä ikinä testattu korkeimmissa oikeusasteissa?
Pakkojäsenyys taitaa lukea laissa, joten ei se oikeusasteella korkeudesta riippumatta mihinkään muuttuisi.