TuKY-listan kannalta varsin voitokkaasti sujuneiden edustajistovaalien jälkeen uuden edustajiston toiminta polkaistiin vauhdilla käyntiin 7.12.2011, kun uusi edustajisto kokoontui järjestäytymiskokoukseensa päättämään tulevan vuoden henkilövalinnoista. TuKY-listan 9 hengen edustajistokokoonpano oli kokonaisuudessaan paikalla ja lisäksi lehtereille oli saapunut myös kiitettävän moni listamme varaedaattori. Henkilövalinnat alkoivat positiivisissa merkeissä, kun TuKYn Ville Valkonen valittiin edustajiston puheenjohtajaksi tulevalle kaksivuotiskaudelle reilulla äänienemmistöllä. Edustajiston varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti vuoden 2011 TYYn hallituksen puheenjohtaja Rauli Elenius Vihreän listan esityksestä. Päivän positiivisimmat uutiset liittyivätkin Villen valintaan, sillä seuraavana vuorossa olleen vuoden 2012 TYYn hallituksen valinnan tulokset olivat varsin pitkälti selvillä jo samaisena aamuna käytyjen hallitusneuvottelujen jälkeen.
TuKY-lista esitti hallituksen puheenjohtajaksi TuKY ry:n tämän vuoden puheenjohtajaa Juho Harmaata, joka hävisi äänestyksessä Hybridiaanin Jukka Koivistolle (taustaryhmä: Hybridiaani ja yksikkö/tiedekunta mat-lu.tdk) neuvottelujen seurauksena varsin odotetusti äänin 18-23. Puheenjohtajavaalin jälkeen oli vuorossa hallituksen jäsenten valinta. Listoja hallituksen jäsenten kokoonpanosta tuli yhteensä kolme, joista yksi oli TuKY-listan esittämä kokoonpano: Juho Harmaa (TuKY-lista, TuKKK), Isadora Kamotskin (TuKY-lista, TuKKK/hum.tdk.), Paula Kovari (Ryhmä Lex, oik.tdk), Ilkka Marja-aho (TuKY-lista, TuKKK), Teemu Oksanen (Ryhmä Lex, oik.tdk) ja Tommi-Juhani Jokinen (TuKY-lista, TuKKK). Listamme sai ensimmäisellä kierroksella 16 ääntä, ollen eniten ääniä kerännyt lista kahden muun listan jäädessä 15 ja 10 ääneen. Tällä ei ollut kuitenkaan mitään käytännön merkitystä, sillä TuKY-listan varsinaiset ehdokkaat, Harmaa ja Kamotskin, oli jo aamupäivän neuvotteluissa pelattu ulos hallituksesta ja tämän listan esittäminen toimi mielenilmauksena sen suhteen, ettei TuKY-lista todellakaan ollut tyytyväinen hallitusneuvotteluiden tulokseen. Toisella kierroksella äänestyksen voitti, TYYn hallitukseksi vuodelle 2012 valittu, lista, jossa olivat Heikki Isotalo (Vihreä lista, hum.tdk), Juha Laurila (Soihdunkantajat, yht.tdk), Lauri Miikkulainen (Soihdunkantajat, yht.tdk), Salla Mistola (Vihreä vasemmisto, hum.tdk), Sami Siipola (Kokoomus, mat-lu.tdk) ja Juuso Suutari (Demariopiskelijat, yht.tdk). Ylioppilaskunnan hallituksessa on siis ensi vuonna edustettuna vain kolmen eri tiedekunnan opiskelijoita.
Salaisuuksien kammio
TYYn hallitusneuvottelut ovat perinteisesti olleet asia, joka tapahtuu, mutta josta ei puhuta. Aion nyt kuitenkin avoimuuden hengessä avata hieman sitä, miten neuvottelut sujuivat.
TuKY-lista lähti hallitusneuvotteluihin varsin avoimin kortein ja toi heti alussa esiin omat preferenssinsä sekä esityksen hallituksen kokoonpanosta. Esitimme hallituksen kokoonpanoksi listaa, jossa olisi ollut suoraan edustettuna kauppakorkeakoulun lisäksi kaikki neljä tiedekuntaa, joista ylipäänsä oli ehdokkaita hallitukseen. Esityksen takana olisi toteutuessaan ollut henkilöiden taustaryhmien mukaan laskettuna noin 3/4 edustajiston äänistä, jonka lisäksi se sisälsi haastatteluissa neuvottelijoiden puolueettoman, suljettuna lippuäänestyksenä suoritetun, arvion mukaan haastatteluissa parhaiten pärjänneet ehdokkaat. Myös sukupuolten tasa-arvo oli paremmin huomioitu, kuin nyt valitussa hallituksessa on. Toisin sanoen esitys olisi ollut järkiperustein ajateltuna, ennen kaikkea yhteisen ylioppilaskuntamme kannalta, paras mahdollinen ratkaisu. Omia preferenssejään sen tarkemmin ilmoittamatta edustajistoryhmät, joilla oli hyvin niukka edustajistoäänien enemmistö takanaan, neuvottelivat kuitenkin hallituksen kokoonpanon puheenjohtaja + 5 hallituksen jäsentä ja sitten ikään kuin kädenojennuksena tarjosivat kuudetta, ylijäänyttä paikkaa TuKY-listalle. Listalla eivät olleet TuKY-listan esityksen tavoin parhaiten neuvottelijoiden mielestä pärjänneet ehdokkaat, vaan jollain muulla kriteeristöllä koottu kokoonpano, jonka valmistelussa ei ollut myöskään otettu huomioon mahdollisimman laaja-alaista tiedekunta- ja yksikköedustusta.
TuKY-lista yritti parhaansa mukaan ajaa koko ylioppilaskunnan etua hallitusneuvotteluissa ja koska mielestämme tähän ei tämän valitun listan osalta ollut pyritty, emme voineet sitoutua siihen. Emme myöskään uskoneet saavuttavamme hyötyjä siitä, että laittaisimme näön vuoksi yhden TuKYläisen hallitukseen, johon muuten emme olleet tyytyväisiä, takaamaan sen, että hallituksen takana olisi meidän mukana ollessa reilu edustajiston äänienemmistö. Vaalirengasyhteistyön hengessä keskustelimme Ryhmä Lexin ja TYY Terveeksin kanssa asiasta ja päädyimme siihen, että pidämme ehdokkaamme poissa hallituskokoonpanoista, jotka eivät millään tavalla tue näkemyksiämme uudesta yhtenäisemmästä ja avoimemmasta ylioppilaskunnasta, jossa pyritään ajamaan tasapuolisesti kaikkien opiskelijoiden etua. Muut edustajistoryhmät saivat tästä asiasta tiedon hyvissä ajoin ennen lopullisia päätöksiä, mutta päättivät siitä huolimatta muodostaa TYYlle hallituksen, jossa on edustettuna vain kolme tiedekuntaa ja varsin niukka edustajiston äänienemmistö.
Hallitusvalinnan jälkeen siirryttiin edustajiston kokouksessa eteenpäin ja valitsemaan ylioppilaskunnan taloustoimikuntaa. Taloustoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti, ilman vastaehdokkaita TuKY-listan esityksestä Mikko Leino. Taloustoimikunnan kuusi jäsentä valittiin suhteellisella vaalitavalla, jossa LexTuKYTyTe-vaalirenkaamme menestyi erinomaisesti, sillä taloustoimikuntaan valittiin Kalle Syrjälä (TuKY-lista), Otto Sulin (TuKY-lista) ja Janne Laasonen (Ryhmä Lex). Näiden lisäksi taloustoimikuntaan valittiin Kokoomuksen Tuulia Merivuori, Vihreän listan Jaakko Uotila ja Vihreän vasemmiston Saska Heino. Taloustoimikunnassa vaikuttaa siis kolme TuKYläistä ja se näyttää olevan muutenkin varsin hyvissä käsissä tulevan kauden ajan.
TuKY-listan hyvä edustus saatiin myös TYYn valiokuntiin. TuKY-listan edustusta löytyykin kaikista muista valiokunnista paitsi kehitysyhteistyövaliokunnasta. Hallitusta lukuun ottamatta TuKY-lista saikin siis edustajistovaalien tuloksen oikeuttaman näköisen edustuksen ylioppilaskuntamme eri toimielimiin.
Yhtenäisemmän ja avoimemman ylioppilaskunnan puolesta,
Tommi-Juhani Jokinen
TuKY-listan ryhmäpuheenjohtaja
Kirjoittaja toimi TYYn hallitusneuvotteluissa TuKY-listan varaneuvottelijana ja kokeneemman toimijan oppipoikana.
TuKY-listan edustajat TYYn luottamustoimissa vuonna 2012:
Edustajisto: PJ Ville Valkonen, Aleksi Väänänen, Joona Rauhamäki, Joonas Ollonqvist, Juho Harmaa, Jussi Nieminen, Otto Sulin, Suvi Kaskimäki, Tommi-Juhani Jokinen
Taloustoimikunta: PJ Mikko Leino, Kalle Syrjälä, Otto Sulin
Alayhdistysvaliokunta: PJ Joonas Ollonqvist, Aleksi Väänänen, Olli Haavisto
Edunvalvontavaliokunta: Emmi Takala, Pauliina Ääri
Kansainvälisten asioiden valiokunta: Joonas Kantoluoto, Otto Sulin, Tiia Ojanaho
Kulttuurivaliokunta: Henna Lunkka
Ravintolavaliokunta: Jussi Nieminen
Ympäristövaliokunta: Ida Peltonen, Isadora Kamotskin
VMP! Uskomatonta tötöilyä.
Tää on niin just tätä! Ensiksi tietyt ryhmät paasaavat sukupuolijakaumista, mutta sitten kun ne eivät satu sopimaan omiin intresseihin, niin hokkus pokkus ne ovatkin unohtuneet! Samoin tiedekuntien edustavuus!
Tämä ei nyt liity asiaan mitenkään, mutta ohutta vaaleanharmaata tekstiä valkoisella pohjalla on älyttömän raskasta lukea noinkin/kaan paljon 😛
”Yliopistopolitiikka on politiikan viheliäisin muoto juuri siksi, että siinä panokset ovat niin pienet.” — H. Kissinger.
Olisitte pysyneet siellä omassa ihanassa kauppiksessanne.
Tylkkäri julkaisi heti sitten oman uutisensa TYYn ensi vuoden hallitusta ja sen valintaa koskien.
Juttu löytyy Tylkkärin nettisivuilta osoitteesta http://www.tylkkari.fi/uutiset/tyyn-hallituksen-johtoon-nousi-teekkari
Tommi-Juhani Jokinen
Olisimmepa pysyneet omassa ihanassa kauppiksessamme.
Näen jo sieluni silmiten, miten tämäkin hallitus alkaa lähinnä onanoida omille poliittisille intohimoilleen ja komplekseilleen, sen sijaan että ajettaisiin asioita, joista opiskelijat oikeasti ovat kiinnostuneita.
Saa yllättää.
Rehtorinpellonkadun itäpuolella ja Kirkkotien status-bileissä seilatessa saattaa joskus unohtua, että ”asiat, joista opiskelijat oikeasti ovat kiinnostuneita” eivät ole välttämättä niitä asioita, joita juuri LexTuKYTyTe ajaa. Itsekkäät vaatimukset yo-kunnan jäsenmaksun alentamisesta, politikointi TYYn projektiavustuksilla vaalien alla ja nuiva suhtautuminen ylioppilaskunnan monimuotoisuuteen ovat asioita, joita vaatii lähinnä pieni ja äänekäs vähemmistö suuren enemmistön kustannuksella.
Eiköhän kaikkien ryhmien mielestä Kamotskin olisi kuulunut hallitukseen, kädenojennuksesta lienee turhaa puhua. Jos Kamotskin olisi hallitukseen päästetty, olisi siinä ollut neljä tiedekuntaa edustettuna, joten siitä tuskin olisi monimuotoisuus vielä kärsinyt. Toisaalta tällä menettelyllä rakensitte paremmat propagandavälineet ensi vaaleihin, kuin mitä nyt Dysoneillanne. T.Hallituksen ja edustajiston ulkopuolinen (lähes) puolueeton seuraaja
”Itsekkäät vaatimukset yo-kunnan jäsenmaksun alentamisesta”
Aivan todella itsekkäitä vaatimuksia tuollaiset, että opiskelijan tarvitsisi maksaa vähemmän. Hävetkää, tukyläiset!
Arvoisa ¬kylteri,
jos jokin, niin yo-kunnan jäsenmaksun alentamisen alentaminen ajaa kaikkien opiskelijoiden etua. Mitä enemmän opiskelijalla, tuolla yhteiskunnan köyhimmällä edustajalla, on rahaa, sitä paremmin hän voi sen käyttää siihen mikä parhaalta tuntuu. Ei yksikään vihreän vasemmisto, kokoomuksen tai minkään muun poliittisen ryhmän edustaja sitä tätä kyseistä opiskelijaa paremmin tiedä.
Mitä ihmettä on ”ylioppilaskunnan monimuotoisuus” ja miten ihmeessä siihen on suhtauduttu nuivasti?
Itsehän en pidä Vyy:n tapaista 125 euron ylioppilaskuntamaksua juuri minään.
Ohhoh, jopas foorumilla kytee. Harmi, että tilanne on äitynyt molemminpuoliseksi huuteluksi – se tuskin auttaa yhteistyön kehittämisessä. Käsittääkseni tämän viestin alkuperäinen tarkoitus oli avata tilannetta TuKYläisille, joista moni pyysi jonkinlaista selvitystä asiasta. Mielestäni tämä on hienoa, koska harvoin näin moni ”ulkopuolinen” on kiinnostunut TYY:n hallitusvalinnoista ylipäätään. Toki selonteko on yhden henkilön mielipide, ja kannustan muitakin osapuolia kertomaan oman näkemyksensä asiaan. Toivoisin, että voisimme kuitenkin välttyä huutokilpailulta, koska kukaan meistä tuskin haluaa polttaa siltoja ja vaikeuttaa täten tulevien vuosien yhteistyötä. Yhteistä meillä kaikilla tuntuu olevan se, että haluamme rakentaa ja kehittää omannäköistä TYYtä ja se on hyvä lähtökohta näin yhdistymisen alussa. Koitetaan selvittää alkuvaikeudet ja välttää esimerkiksi AYY:n ja KY:n kaltaisia riitatilanteita… tosin ei meillä sellaisia rahoja olekaan 😉
Toivotan myös onnea TYYn uudelle hallitukselle, joilla varmasti on jo tarpeeksi haasteita ensi vuodelle ilman muita jännitteitä.
Terkuin,
Isadora
Tervehdys Hybridiaanin suunnalta. Tämän linkin takaa löytyy meidän näkemyksemme TYYn hallitusneuvotteluista, olkaa hyvä: http://www.hybridiaani.net/?p=474
Terveisin,
Tuomo Liljenbäck, Hybridiaanin neuvottelija
”Esitimme hallituksen kokoonpanoksi listaa, jossa olisi ollut suoraan edustettuna kauppakorkeakoulun lisäksi kaikki neljä tiedekuntaa, joista ylipäänsä oli ehdokkaita hallitukseen. ”
Jäikö tämä lista vahingossa pois tästä blogimerkinnästä?
Vastauksena Aimo Annoksen viestiin sekä useisiin muihin itselleni tulleisiin kyselyihin alla meidän TuKYn neuvottelijoiden avoin esitys kaikille muille neuvottelijoille:
PJ: Juho Harmaa
Hallituksen jäsenet:
Isadora Kamotskin (TuKY-lista, TuKKK)
Heikki Isotalo (Vihreä lista, hum.tdk)
Paula Kovari (Ryhmä Lex, oik.tdk)
Jukka Koivisto (Hybridiaani, mat-lu.tdk)
Salla Mistola (Vihreä vasemmisto, hum.tdk)
Lauri Miikkulainen (Soihdunkantajat, yht.tdk)
Terveisin,
Tommi-Juhani Jokinen
Eikö Kauppakorkeakoulussa enää opeteta peliteoriaa kansantaloustieteen tunneilla? Se on itsetutkiskelun paikka, jos noin erinomaisista lähtöasemista häviää.
Ken kuuseen kurkoittaa katajaan kapsahtaa – paitsi kun osaa kiivetä eikä piittaa pihkaisista kourista.
Päätin heti hallitusneuvottelujen jälkeen, että kirjoittelen ylös omia huomioitani prosessista ja lopputuloksesta. Niitä voi nyt vihdoin käydä lukemassa täällä: http://avantiturku.wordpress.com/kirjoituksia/