Turkulaiset ylioppilaskunnat:
Suomella ei ole varaa lukukausimaksuihin!
Valtakunnallisena maksuttoman koulutuksen päivänä turkulaiset korkeakouluopiskelijat muistuttavat, että vain kaikille maksuton koulutus takaa tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet ja hyödyttää parhaiten yhteiskuntaa. Turun yliopiston ylioppilaskunta, Åbo Akademis Studentkår ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta vastustavat uuteen yliopistolakiin mahdollisesti kirjattavaa kokeilua, joka sallii lukukausimaksut EU- ja ETA -maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.
Lukukausimaksujen oletetaan virheellisesti houkuttelevan kaivattuja opiskelijoita ulkomailta. "Lukukausimaksukokeilu ei vastaa tarkoitustaan. Kokeilu päin vastoin vaikeuttaisi syrjäisen Suomen korkeakoulujen kansainvälistymistä", arvioi Turun yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden sihteeri Heidi Tukia. Turkulaisten kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden järjestön ISTU ry:n puheenjohtaja Experience Nduagu pitää niinikään lukukausmaksuja haitallisina suomalaiselle korkeakoulutukselle ja yhteiskunnalle: "Itse olisin tuskin tullut Suomeen opiskelemaan, jos täällä olisi peritty lukukausimaksuja."
Tanskassa ulkomaalaisille opiskelijoille suunnatut maksut aiheuttivat kansainvälisten opiskelijoiden hakijamäärien romahtamisen ja sittemmin maksuista luovuttiin. Jopa kansainvälisistä huippuyliopistoistaan tunnetussa Englannissa tutkijat ovat ehdottaneet lukukausimaksujen alentamista, jotta maan rajojen sisäpuolelle saataisiin houkuteltua enemmän tutkinto-opiskelijoita.
Jos maksuttomuuden periaatteesta luovutaan, on todennäköistä, että tulevaisuudessa myös suomalaiset opiskelijat joutuvat maksamaan opinnoistaan. Lukukausimaksukokeilu näyttäytyy erityisen uhkaavana, koska sen tulosten arviointiin ei ole esitetty tarvittavia kriteereitä. Maksuttomuudesta luopuminen on heikentänyt opiskelijoiden asemaa lukuisissa Euroopan maissa. Saksassa maksut ovat karsineet erityisesti naisia ja vähävaraisia opiskelijoita yliopistoista.
Koulutus on demokraattisen, henkisesti ja aineellisesti rikkaan yhteiskunnan edellytys, ei tilattava ja tuotettava hyödyke.
"Me opiskelijat emme ole asiakkaita, emmekä halua sellaisia vastaisuudessakaan olla!", sanoo Åbo Akademis studentkårin hallituksen puheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.
Ylioppilaskuntien järjestämää ohjelmaa maksuttoman koulutuksen päivänä 28.11.
Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta
Maksuttomaan koulutukseen liittyvää kampanjointia kauppakorkeakoululla.
Lisätietoja: Ilkka Marja-aho 040 721 5046
Turun yliopiston ylioppilaskunta
Turun yliopiston vararehtori Erno Lehtinen jakaa muiden kampanjatalkoolaisten mukana opiskelijoille performatiivisia 8000 euron laskuja Educariumin edessä klo 15.00
Lisätietoja: Saara Uotila 050 536 9396
Åbo Akademis studentkår
Paneelikeskustelu klo 12 auditorio Lindman, Gadolinia, Porthaninkatu,.
Paneelissa kansainväliset tutkinto-opiskelijat (Ghanasta, Iranista, Keniasta, Saksasta, Venäjältä ja Etelä-Afrikasta) keskustelevat siitä, millaista opiskelu on heidän kotimaissaan. Puheenjohtajana Sabina Eerola.
Lisätietoja: Anders Järvinen (ÅAS, hallituksen jäsen, koulutuspoliittinen vastaava) ha-karen@abo.fi 02-2154655
Minä vaadin, että EU:n ulkopuolisilta opiskelijoilta aletaan periä lukukausimaksuja. On kestämätöntä, että suomalaiset veronmaksajat maksavat näiden kaikkien ulkomaalaisten opinnot.
Ei siinä mitään kestämätöntä ole. Montakohan EU:n ulkopuolelta tulevaa ei-vaihto-opiskelijaa TuKKK:ssa opiskelee?
Itse asiassa aika monta…
Kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita opiskelee TuKKK:ssa noin 30, joista osa on EU alueelta ja osa EU/ETA -maiden ulkopuolelta.
Maksuttomuuden periaatteesta luopuminen edes osittain saattaa johtaa myös täydelliseen maksuttomuudesta luopumiseen, joka tällöin koskettaisi meitä kaikkia.
En pysty pitämään itseäni ituhippinä, mutta silti mulla ei olisi todennäköisesti ollut varaa aloittaa opintoja, jos lukukausimaksu olisi ollut useita tuhansia euroja.
Uusimmassa tylkkärissä on juttu siitä kuinka vihreän vasemmiston edaattorit pitävät ylioppilaskuntamaksun korotusta 6 eurolla mahdottomana ajatuksena. Mulle kaikki heti nyt ja ilmaiseksi (eli maksakaa joku muu pliis)..
Samoilla linjoille AnonyymiX:n kanssa. Maksut kehiin niin alkaisi kouluista valmistumaankin ihmisiä. Nyt yliopistoissa hilluu ihan liikaa kaiken maailman juoppoja vatipäitä tai muita vajakkeja vuosikausia tekemättä juurikaan mitään fiksua. Maksuilla tulisi heti tekemisen meininki kun ei voisi loputtomiin koulussa hillua. Ja helvetti sentään mitä jeesustelua järkätä tollanen päivä tolle kohderyhmälle. Järkkäisi mieluummin vaikka maahanmuuttajille koulutusta niin ois rättipäilläkin jotain muuta duunia kuin kebabbi
Kuinka paljon tämä ”hilluminen” syö yhteiskunnan resursseja siihen verrattuna, että nämä samat ”ituhipit” hakisivat toimeentulonsa fattan luukulta?
milla v*tulla jengin pitäisi olla rikastunut ennen kouluun tuloa? sitä vartenhan täällä ollaan, että päästään joskus kiinni hyviin masseihin. isin ja äidin elättämät kultalusikkaperseet täältä pitäisi heivata hiuksista hemmettiin pilaamasta toisten opiskelumotivaatiota.
ja kultalusikkaperseitähän meidän koulusta riittä vaikka kauppatavaraksi asti
Mielestäni kaikki internetkeskustelijat voisi kaasuttaa.
tälläinen ilmapiirikö meidän koulussa oikeasti on?
Äänekäs vähemmistö > hiljainen enemmistö, valitettavasti.
Myös meiltä muualle, erityisesti EU:n ulkopuolelle, lähtevät vaihto-oppilaat tai meiltä muihin maihin yliopistoihin opiskelemaan suoraan lähtevät opiskelijat joutuvat maksamaan opinnoistaan muualla. Mielestäni Suomen tulisi tehdä maakohtaisia sopimuksia siten, että jos me tarjoamme ilmaisia opintoja jollekin, niin vastavuoroisesti meidänkin tulisi saada ilmaiset opinnot muualla.
En ymmärrä ollenkaan mitä järkeä siinä on, että maksamme opiskelut ulkomaalaisille opiskelijoille saamatta siitä mitään hyvitystä. Eihän Suomessakaan todellisuudessa kukaan ilmaiseksi opiskele, vaan veroista menee se summa, jolla opinnot mahdollistetaan. Turha alkaa muuten tässä kohtaa vinkumaan, että toiset maksavat enemmän veroja kuin toiset täälläkin, koska suhteessa kuitenkin maksetaan kukin omiin tuloihin nähden tuntuva osa ja siten panoksen voisi sanoa olevan yleensä ottaen sama.
köyhät luuserit vittuun tukkk:sta
Kaikille samantien maksut niin saadaan siivottua köyhät ituhipit yliopistoista rasittamasta kunnon veronmaksajien kukkaroa.
miten ituhippi, jolla ei ole tukikuukausia jäljellä, on isompi taloudellinen rasite yhteiskunnalle kuin valmistunut ituhippi, jolla ei ole töitä? Ituhippeys näin yleisesti ei ole mikään työllistymisen kultapankki.
Maahanmuuttajien keskuudessa yrityksen perustaminen on prosentuaalisesti huomattavasti korkeampi kuin suomalaisilla, aikamoista jämäsakkia siis. Uskaltavat ainakin yrittää, toisin kuin tästä koulusta valmistuva jämäsakki.
siinäpä taas harvinaisen fiksu kommentti. Kaasua sulle