Haku Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n hallitukseen 2013 on alkanut. Luottamustoimi alkaa 01.01.2013 ja kestää vuoden. Hakea voivat kaikki TuKY ry:n jäsenet.
Halukkaiden on erittäin suositeltavaa vastata etukäteen asetettuihin kysymyksiin. Vastaukset julkaistaan TuKYn nettisivuilla, jotta koko jäsenistö pääsee perehtymään ehdokkaisiin etukäteen. Voit halutessasi vastata useamman kuin yhden sektorin kysymyksiin. Vastaukset tulee lähettää osoitteeseen viestinta@tuky.fi perjantaihin 2.11. klo 23:59 mennessä. Viestiin tulee myös liittää edustava valokuva hakijasta.
Haettavat paikat ja kysymykset on päivitetty 29.10. yhdistyksen kokouksen päätöksen mukaisesti.
On myös suositeltavaa osallistua ennakkohaastatteluihin maanantaina 12.11. Ehdolle voi kuitenkin asettua vielä itse syyskokouksessa. Asettumalla ehdolle jo etukäteen annat äänestäjille mahdollisuuden tutustua sinuun ennakkovastaustesi ja haastatteluiden perusteella, sillä itse syyskokouksessa ehdokkaiden esittelyaika on aikarajoitteen vuoksi erittäin lyhyt.
Kysymykset hakijoille löytyvät tästä tiedostosta.
Jos mielessä on kysymyksiä hallitustyöskentelystä yleisesti, hakuprosessista, sektoreiden työtehtävistä tai muusta, muista saapua paikalle hallitushaun infotilaisuuteen 29.10. klo 16 .
Ajankohdat:
- ma 29.10. klo 16:00: infotilaisuus hallitushausta, ls 01.
- pe 2.11. klo 23:59: deadline ennakkohaun vastauksille.
- ma 5.11.: ilmoittautuneet ehdokkaat vastauksineen julkaistaan TuKYn nettisivuilla.
- ma 12.11. klo 16:15: hallitushaastattelut, Osuuskauppa-sali.
- ti 13.11. klo 16:30: syyskokous ja hallituksenvaihto, Monttu.
Mahdolliset kysymykset voi osoittaa hallituksen puheenjohtaja Jussi Heikkoselle (puheenjohtaja@tuky.fi)
”Vuoden 2012 hallitukseen verrattuna sektoreihin esitetään ensi vuodelle hieman muutoksia, jotka hyväksytään yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa 29.10.2012 klo 17.”
Syyskokouksessa hyväksyttävät asiat ovat siis jo päätetty?
Sama särähti omaan korvaan mutta ehkä muutokset ovat perusteltuja ja huomattu käytännössä paremmaksi järjestelyksi kuin 2012 pestit. Anonyymillä lienee parempia ideoita? 😉
Kutsu yhdistyksen ylimääräiseen kokoukseen lähtee vielä tänään, ja voitte sieltä tutustua esitettäviin muutoksiin. Lopullisen hallituskokoonpanon vuodelle 2013 toki määrää vastavalittu puheenjohtaja syyskokouksessa, mutta vuoden 2012 hallitus suosittelee kyseisiä muutoksia tehtäväksi ja haluaa esitellä ne hyvissä ajoin jotta kaikki voivat niihin tutustua.
Eivät muutokset niin perusteltuja ole että hallitus niitä etukäteen voisi päättää 😉 Froidilaisuudet kuriin!
Ihan jännät muutosehdotukset. Hallitus voisi varmaankin näin etukäteen myös laittaa yleiseen jakoon arvion toisen toimihenkilön palkkaamisen aiheuttamista kustannuksista? =) Tuon ”muutosesityksen” pohjalta näyttäisi siltä että palkkakustannuksiin tulee 50% kasvu – ainakin tuntimäärien osalta.
Sitten ihan yleisenä kysymyksenä – miksi tässä ollaan muuttamassa ilmainen hallituspesti kalliiksi työtehtäväksi? Viestintä ja talous on ollut molemmat meillä ihan hyvällä tolalla jo pitkään eikä ainakaan näin ”ex-sisäpiiriin” ole kuulunut mitään suuria ongelmia myöskään toiminnanjohtajan pestin suhteen. Muutosehdotuksessa olisi ollut kiva kuulla myös perustelut muutokselle.. Oikeastaan sanoisin jopa että ne olisivat välttämättömät..
Jäsenistön olisi siis mielestäni hyvä kuulla tarkemmin mitä noilla Toiminnanjohtajan tehtäviin lisättävillä asioilla oikeastaan tarkoitetaan. Mitään ”tietohallintoa” ei ole ainakaan aiemmin käsittääkseni ollut – mitähän sillä tarkoitetaan? Hallituksen sihteeriys hoituu keneltä tahansa hallituslaiselta kokouksen ohessa, joten tuntuu oudolta että lähdettäisiin maksamaan siitä että Toiminnanjohtaja tulee hallituksen kokouksiin juomaan kahvia ja syömään pullaa, kun ei hänellä kuitenkaan mitään virallista päätöksentekovaltaa ainakaan pitäisi olla. Mikähän tässä oli ajatuksena? Toimijaryhmäkoordinaatiotakin voitaisiin hieman avata – mitä siinä käytännössä tehdään ja miten se poikkeaa nykyisestä? Entä operatiivinen viestintä? Käytännössä nykyiset Viestintävastaavan tehtävät? Niin ja mitenkäs toiminnanjohtajan ”edunvalvonta- ja edustustehtäviä lisätään entisestään”?
Lisäksi nuo hallitusten jäsenten uudet tehtävät kaipaavat vähän enemmän selvitystä. ”Varapuheenjohtaja vastaa viestinnän kehittämisestä ja toimijaryhmistä yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. ” Onko näissä asioissa oikeasti niin paljon muutoksia tiedossa että tätä varten pitää olla erikseen yksi henkilö vain kehittämässä? KV-vastaavan eriyttäminen omaksi pestikseen kuulostaa kyllä hyvältä ainakin näin vuodeksi pariksi, sillä sitä sektoria ollaan nyt oikeasti käynnistämässä vähän tuhkista, joskin jo ihan hyvää alkua ollaankin jo saatu käyntiin kv-tutoroinnin myötä.
Jouko puki sanoiksi tälläkin suunnalla olevat pohdinnat. Itse en kyennyt samanlaiseen verbaaliseen ilmaisuun. En taida olla yhtä vanha ja viisas 😀
Täälläkin toivotaan lisää perusteluja muutoksille. Pitääkö tulla kokoukseen asti kuulemaan niistä lisää? 🙂
Virkistävää nähdä tällä sivulla asiallisia kommentteja. 🙂
Kiitos Jouko hyvästä viestistä. Itsekin toivoisin esittämiisi kysymyksiin vastauksia ja summasit ne äärettömän hyvin.
En myöskään ole täysin vakuuttunut siitä, saadaanko lisäresursseja talous- ja viestintäsektoreille jakamalla operatiiviset- ja suunnitteluvastuut eri henkilöille. Näin pienillä työtunneilla sitoutuminen ja asiantuntemuksen kehittäminen voivat olla äärimmäisen haastavia jos kokonaisuutta entisestään pilkotaan.
Toivoisin hallitukselta taustamuistiota tai tarkempia perusteluja esittämälleen mallille ja mahdollisia muita pohdintoja eri vaihtoehdoista. Nämä olisi äärimmäisen tärkeitä saada esille ennen kokousta, sillä muuten yksittäisen kuntalaisen mahdollisuus vaikuttaa on äärimmäisen huono.
Vastauksena Joukon ja Juhon esittämiin ajatuksiin:
Ensinnäkin, juuri tämän vuoksi järjestämme yhdistyksen kokouksen ennakkoon emmekä tuo tätä vasta syyskokoukseen, jossa muutosten tekeminen pohjaesityksiin on haastavaa monesta syystä kuten ymmärrätte. Erityisesti hallituksen kokoonpanoon. Haluamme tällä jäsenistön tuen muutoksille. Yksittäisen jäsenen vaikutusmahdollisuudet ovat oikeastaan erittäin hyvät tämän menettelyn vuoksi.
Täällä voi toki esittää kysymyksiä, mutta vastailemme ainostaan lyhyesti toivoen, että kysymykset säästetään kokoukseen, jotta kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus kuulla kysymykset ja vastaukset päätöstä tehtäessä. Hallitukselle voi tietenkin esittää ennakkoon kysymyksiä, mutta aavistanemme niistä suurimman osan etukäteen ja esittelemme muutokset perinpohjaisesti kokouksessa.
Vaikka olisimme jonkinlaisen muistion tästä lähettäneet kokouskutsun mukana, emme tuskin olisi kuitenkaan alle kymmensivuisella dokumentilla voineet vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, joita jäsenistöllä saattaa herätä, joten emme kokeneet tälläistä järjestelyä toimivaksi.
Tässä lyhyesti muutamia poimintoja esittämistänne huomioista:
-Palkkatiedot eivät ole julkisia vaan työsopimuksella työnantajan ja työntekijän välillä sovittavia. Suuruusluokat tulevat luonnollisesti yhdistyksen kokoukseen ja budjettia hyväksyttäessä jäsenistö voi asiaan vaikuttaa.
-Viestintä ja talous ovat hyvällä tolalla, mutta järjestelynä esitetty ratkaisu on toimivampi hallituksen näkemyksen mukaan. Kummankaan sektorin operatiivista toteutusta ei koeta välttämättömäksi hoitaa hallituksen jäsenen tehtävänä ja kokonaisuuden kannalta tällä saadaan organisaatio toimimaan tarkoituksenmukaisesti. Hallitus toimii yhdistyksen kokouksen asettaman budjetin rajoissa joka tapauksessa riippumatta siitä onko hallituksesta taloudesta nimenomaisesti vastaavaa henkilöä vai ei. Taloustoimikunnan roolia asiantuntijaelimenä halutaan korostaa erillisen puheenjohtajan valinnan myötä. Tästä lisää kokouksessa.
-Toiminnanjohtajan tehtävänkuvassa on paljon koettuja haasteita, vaikka järjestely onkin toistaiseksi toiminut hyvin. Hallitus ei näe, että jatkossa järjestely tulisi toimimaan.
-Tietohallintoa ei ollut ennen mainittavissa määrin, mutta sen merkitys on kasvanut.
-Toiminnanjohtajan läsnäolo kokouksissa on ollut tähänkin asti erittäin tarpeellista, ja jatkossa viestintä & (tieto)hallinto -vastuita siirrettäessä hänelle on tiedonkulun ja käytännön asioiden myötä helpompaa jos hän toimii sihteerinä. Sihteerinä ei voi kuka vaan toimia, kokemuksen syvällä rintaäänellä.
-Verrattuna ylioppilaskunta-aikaan, Turun KY:n toiminnan painopiste on siirtynyt vahvemmin toimijaryhmiin. Hallituksessa ei kuitenkaan ole kenelläkään ole vastuuna toimijaryhmiä ja koemme, että tälle toiminnan alueelle tarvitaan lisää resursseja toimijaryhmien parhaan mahdollisen tukemisen vahvistamiseksi. Ei kansainvälisyyden osalta meillä ollutkaan toimintaa vuosi sitten kun sitä esitettiin hallituksen sektoriksi – kyse oli halusta satsata siihen.
Koordinaatiolla tarkoitetaan mm. koulutusten järjestelyjä, puheenjohtajatapaamisia, tapahtumakalenterin ennakkoluontia jne.
-’’Edustus -ja edunvalvontatehtävillä’’ tarkoitetaan kauppakorkeakoulun henkilökunnan suunnalla tapahtuvaa suhdetoimintaa. TJ tekee tätä jo nyt, mutta tätä tehtävää halutaan korostaa.
-Nähdäksemme juuri kahden henkilön panoksella saamme lisäresursseja viestintäsektorille sekä toimivamman kokonaisuuden. Muistutan, että suunnittelu tapahtuu yhteistyössä eikä kyseessä ole varsinaisia alaisuussuhteita.
Mikäli jokin näistä ei avaudu, voitte tulla tapaamaan henkilökohtaisesti hallituksen jäseniä Patrialle. Kaikki käsitellään joka tapauksessa yhdistyksen kokouksessa yksityiskohtaisesti.
Hallituksen puolesta,
Otto Sulin
Hallituksen varapuheenjohtaja
”Täällä voi toki esittää kysymyksiä, mutta vastailemme ainostaan lyhyesti toivoen, että kysymykset säästetään kokoukseen, jotta kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus kuulla kysymykset ja vastaukset päätöstä tehtäessä. Hallitukselle voi tietenkin esittää ennakkoon kysymyksiä, mutta aavistanemme niistä suurimman osan etukäteen ja esittelemme muutokset perinpohjaisesti kokouksessa.”
Niin että jäsenistö on hyvä ja keskittyy vaan kysymään – hallitus kyllä sitten kumoaa mahdolliset kysymykset niin päästään päättämään pohjaesityksen mukaisesti? Näinkö? =D Miten tässä on yksittäisen jäsenen vaikutusmahdollisuudet hyvät?
Kyseessä on varsin mittava ja monimutkainen muutos, kuten tuossa edellä itsekin toteat viittaamalla mahdollisen selonteon laajuuteen. Jos jäsenistö ei saa tietää etukäteen perusteluja muutoksille, vaan perustelut tulevat vasta kokouksessa, miten he voivat vaikuttaa? Käytännössä koko kokous menee siihen että perehdytään aiheeseen – sitten pitäisikin jo päättää. En oikein näe miten miten tässä jäsenistö pääsee vaikuttamaan asiaan – korkeintaan voidaan tulla kysymään asioita ja sitten muutetaan joitakin lillukanvarsia, ilman aitoa vaikuttamismahdollisuutta.
Edellisten hallitusten jäsenet voisivat EHKÄ mahdollisesti ottaa osaa kokoukseen edes jollakin järkevällä tavalla, jos he saisivat pohjatietoa, mutta jopa heidän käytännön vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat. Yllä VIIME VUODEN puheenjohtaja kyselee pohjatietoa päätöksenteolle. Jos edes viime vuoden pj, asioihin huomattavasti keskimääräistä jäsentä paremmin perehtyneenä ei koe olevansa tarpeeksi perillä kokousta varten, miten voidaan olettaa ns. rivijäsenen pystyvän mihinkään vaikuttamaan?
Eikö ihannetilanne pitäisi mennä jotakuinkin näin:
• Hallitus huomaa nykyisessä organisaatiorakenteessa ongelmia ja pohtii miten sitä voitaisiin kehittää. Oman pohdintansa pohjalta se tekee esityksen miten heidän näkökulmasta organisaatiota voitaisiin kehittää. Hallitus kutsuu kokoon jäsenistöstä koostuvan asiantuntijaryhmän (lue: vanhoja hallituslaisia, toimihenkilöitä, toimijaryhmien ja jaostojen jäseniä sekä luonnollisesti asioihin vähän paremmin perehtyneitä rivikylteitä) pohtimaan asiaa tarkemmin ja luo lopullisen esityksen uudelleenjärjestellystä organisaatiosta. Koolle kutsutaan yhdistyksen kokous, jolle toimitetaan viikkoa ennen kokousta PERUSTELTU esitys muutoksista. Yhdistyksen kokous keskustelee vielä organisaatiomuutoksesta ja tekee kenties vielä joitakin muutoksia, jotka hallitus todennäköisesti ottaa sellaisenaan mukaan pohjaesitykseen.
Tulos: Jäsenistö on mukana muutoksen valmistelussa alusta loppuun asti. Mukaan saadaan näkökulmia yhdistyksen eri osista ja eri aikakausilta. Täten vältytään ns. ryhmäajattelulta ja vanhojen virheiden toistamiselta. Prosessi on läpinäkyvä ja tasapuolinen.
Nyt mennään näin:
• Hallitus huomaa nykyisessä organisaatiorakenteessa ongelmia ja pohtii miten sitä voitaisiin kehittää. Oman pohdintansa pohjalta se tekee esityksen miten heidän näkökulmasta organisaatiota voitaisiin kehittää. Koolle kutsutaan yhdistyksen kokous, jolle toimitetaan viikkoa ennen kokousta esitys muutoksista, joissa kuvaillaan muutokset, ilman perusteluita. Yhdistyksen kokouksessa hallitus esittelee aiheen ja perustelee muutokset. Paikalla olevat jäsenet eivät ole voineet mitenkään perehtyä aiheeseen ennen kokousta, ja lyhyen esittelyn jälkeen siirrytäänkin jo kysymyksiin. Jäsenistöllä on käytännössä mahdollisuus vain hioa yksityiskohtia, sillä mitään mittavaa muutosta ei lyhyessä kokouksessa voida toteuttaa. Esitys menee joko sellaisenaan läpi, tai siihen tehdään lähinnä kosmeettisia muutoksia.
Tulos: Hallitus luo keskenään varmasti ihan hyvän esityksen. Se ottaa huomioon näkökulmia yhdeltä toimikaudelta, ja yhden henkilön osalta 2 toimikaudelta hallituksessa. Jäsenistö ja muut sidosryhmät ovat olleet mukana prosessissa n. 2h ajan asiasta päätetyssä kokouksessa, jossa muutettiin esityksen sanamuotoja.
Luotan kyllä siihen että hallitus on tehnyt erittäin hyvän ja harkitun pohjaesityksen. Olette erittäin pätevää väkeä, etenkin Otto teikäläinen! =) Siksi tuo ihannetilanteessa kuvaamani asiantuntijaryhmä ei tässä tilanteessa varmaankaan ole välttämätön. Pidän kuitenkin täysin käsittämättömänä ja anteeksiantamattomana, jopa ylimielisenä, että jäsenistölle ei anneta riittävää tietoa päätöksenteon pohjaksi etukäteen. Jos selvitystä ei ole etukäteen tulossa, voitte olla varmoja siitä että tulen yhdistyksen kokouksessa esittämään asian palauttamista valmisteluun. Ei näin suuria päätöksiä voida tällaisella valmistelulla tehdä.
Ps. Asiasta on keskusteltu useiden yhdistyksen toiminnassa aktiivisesti toimivan tahon kanssa – mukaan lukien useita entisiä hallituslaisia. Lähes kaikki ovat olleet asiasta samaa mieltä.
Kyllä Herra Sulin tietää kertoa mikä on jäsenistön hyväksi. Eihän sitä kiltisti jäsenmaksunsa maksanut kylteri itse voi ymmärtää näin hankalia asioita. Taisi kunniamerkki nousta päähän.
Häpeä.
Kiitoksia rakentavasta keskustelusta. Hallitus toimittaa taustamuistion jäsenille huomenna sähköpostitse.
Jussi Heikkonen
Hallituksen puheenjohtaja
Ylimääräisen kokouksen ajankohta on erittäin huono, koska samana iltana on TYYn edustajiston iltakoulu, jonne on sidottu monet vanhat ja aktiiviset toimijat (ja itse asiassa osan hallituksestakin kuuluisi olla iltakoulussa). Näillä toimijoilla olisi varmasti ollut paljon sanottavaa uudistuksesta. Hyvä että keskustelua käydään nyt ainakin täällä.
Toivon vilpittömästi, että kokouksen ajankohta on valitettava ja tahaton yhteensattuma. Mikäli kyseessä olisi laskelmoitu yritys sulkea nykyinen edustajistoryhmä eli 6 (9-PorKY-T-klubi) aktiivisista jäsentä päätöksenteon ulkopuolelle, syntyisi yhdistyksemme hallitusta kohtaan vakava luottamuspula. Onneksi en usko, että näin on. Ajankohta on kuitenkin erittäin huolimattomasti valittu.
-Ville
Yritetäänkö tällä nyt ihan oikeasti sumuttaa? Mitä tässä on oikein takana? Kertokaa!
Vielä korostan: minä tai kukaan muukaan ei vihjaa ”sumutukseen.” Meillä on erittäin hyvä hallitus. Halusin vain nostaa esiin kokouksen huonon ajankohdan. Olen erittäin pahoillani, mikäli olen pahoittanut jonkun mielen. Tämä ei ollut tarkoitukseni. Myös TuKYssä pitää kuitenkin pyrkiä mahdollisimman hyvään ja läpinäkyvään hallintoon, kuten kaikissa muissakin organisaatioissa.
-Ville
Taustamuistio organisaatiomuutoksesta on nyt lähetetty jäsenille.
Jussi Heikkonen
Hallituksen puheenjohtaja
Tarkoitatko Jouko tällä, että Sisäpiiri on kuin onkin olemassa?? WHAAT?
”…ainakaan näin “ex-sisäpiiriin” ole kuulunut…”
Ei sisäpiirissä oleva narttu
Ehdotus: voisiko jo kaikki ehdolla olevat ehdokkaat koota jonnekkin, jotta ei mene vain fb-seinällä huuteluksi. T. Huolestunut
Lainaus ylhäältä: ma 5.11.: ilmoittautuneet ehdokkaat vastauksineen julkaistaan TuKYn nettisivuilla.